Publicado por Rosana | 8:34 | 2 comentarios »


El control de esfínteres és un procés que precisa del desenvolupament i maduració del Sistema Nerviós Central, i que depèn d'altres factors importants en la adquisicion d'aquest control com són l'aprenentatge i el condicionament.

El primer moment de control de esfínteres ocorre entorn dels 15-18 mesos.
Sobre els 2 anys o 2 anys i mig, el nen inicia el control : acudeix solament al bany o amb ajuda dels seus pares. Aquest procés es dóna primer de dia, i una mica més tard de nit. En general, el control complet de esfínteres s'assoleix al voltant dels 3 - 4 anys.

i si no és així? Si a aquesta edat el nen "se segueix fent pis" de forma involuntària, es diu que té enuresis (enuresis primària). Però atès que el control de esfínteres requereix d'un aprenentatge per part del xiquet, que pot demorar-se, el normal és esperar un marge de temps (fins als 5 anys) per a diagnosticar el problema de la enuresis.


CAUSES DE LA ENURESIS.

Algunes d'elles són les següents:
* Retard de la capacitat de "mantenir l'orina" (aquest pot ser un factor fins a l'edat de 5 anys aproximadament).
* Bufeta petita (nens amb miccions diürnes freqüents).
* Entrenament inadequat de l'ús del bany, iniciar massa prompte o massa trigui el control del pipi..
* Presència de somni profund (és molt comú que els nens amb enuresis presentin somni profund que els impedeix rebre l'avís de "bufeta plena").
* Factors neurológicos, fisiològics, genètics (el problema sol ser reincident en famílies amb algun membre que va sofrir enuresis)
* Circumstàncies emocionalment crítiques per al nen: (naixement d'un nou hermanito, canvi de col•legi o de domicili


CONSELLS PER ALS PARES


Què fer si el seu fill té més de 5 anys i mulla el llit?
* La enuresis no depèn de la voluntat del nen, sinó que es tracta d'un retard per a arribar a el control de la micció. Eviti qualsevol tipus de retret, burla o càstig.
* No li pose “dodots” al seu fill. El nen al no sentir-se mullat es "acomodarà" al problema i la enuresis es mantindrà per més temps..
* No restringeixi al nen la ingestió d'aigua. A més de ser molest per al nen, li privarará de les sensacions i mecanismes necessaris per a aconseguir un control total de esfínteres.
* No llevant al seu fill a la nit per a fer pis, ja que el moment que el nen desperti no coincidirà amb la sensació de bufeta plena pel nen. Serà un esforç inútil i no assolissin que el nen aprengua el reflex de la micció.
* No realitze vostè totes les labors quotidianes associades a mullar el llit. Faci que el nen coopere retirant els llençols mullats, canviant-se la roba...
* No transmeti al xiquet la seva preocupació pel problema. En comptes d'això, done-li solució.
* Una vegada que el xiquet tingua l'edat apropiada per a iniciar el tractament de la enuresis, no ho deixe per a més tard i evitarà que s'instauri el problema de la enuresis .


Els tractaments per solucionar la enuresis son:
• Medicació (Imipramina, Desmopresina),sempre amb prescripció mèdica.

• Las alarmas de enuresis o detectors d’orina: Són aparells que s’utilizen per la nit i que tenen un sensor que detecta la humetat (l’orina), produint a continuació un so per a que el xiquet es desprte i baja al bany.

2 comentarios

  1. Tere // 8 de juny del 2011, a les 15:37  

    L'enuresis pot arribar a ser molt engoixosa per als peques,sobre tot quan volen quedar.se a dormir a ca un amiguet o familiar.L'actitud de la familia és fonamental,però el més important és que acaba desapareguent,així que ànim.

  2. Francisco Lara // 22 de novembre del 2019, a les 20:29  

    algunes vegades l'enuresi es dóna per problemes psicològics de l'infant, és un aspecte que cal tenir en compte si altres tractaments no funcionen