Com molts pares ja saben, personalment sóc molt pesada en aquest aspecte. Vaig a intentar justificar-me mitjançant un article molt interessant que he trobat en una publicació d'una gran superfície comercial.
La "bolleria industrial" constitueix un dolç temptador per a xiquets i majors, però el seu consum habitual no és gens saludable. És molt calòrica i amb molt greix saturat o "trans" , conceptes que seguidament explicarem. Quatre són els seus ingredients bàsics: farina, greix, sucre i ous. Cal reduïr el seu consum a una o dues vegades a la setmana.

QUÈ SÓN ELS GREIXOS TRANS O SATURATS?
L'excés de greix saturat constitueix un augment dels nivells de colesterol LDL, colesterol roïn, i dels triglicèrids en sag, la qual cosa perjudica la salut del cor i de les artèries. Aquestos greixos també redueixen el colesterol bo o HDL.
Es formen per un procés industrial (hidrogeneració) que converteix l'oli vegetal líquid en un greix sòlid i untós, com la margarina.
Aporten una mitjana de 460 calories per 100 grams.

PER QUÈ MILLOR UN ENTREPÀ O PA AMB XOCOLATE?

Si calculem el valor energètic i nutritiu d'un entrepà caser i el comparem amb un producte de "bolleria industrial", la diferència de calories es substancial.
Un entrepà de pernil dolç aporta 220 calories, de les quals la majoria són hidrats de carboni i una bona part de proteïnes amb apenes 8g per cada 100g de greix, és a dir, tres vegades menys greix que la "bolleria industrial".
La mateixa quantitat de pa acompanyada per 25g de xocolate amb llet, conté tres o quatre vegades menys greix saturat que les magdalenes, "sobaos" o "cruassans" industrials.
També es poden substituir productes de "bolleria industrial" per "reposteria" casera, que pot preparar-se amb greix saludable com oli d'oliva o girasol, i afegir ingredients com fruita, fruits secs o lactis.



5 comentarios

  1. Rosana // 14 de gener del 2011, a les 0:04  

    Vaig a convèncer al meu fill, té costum d'esmorzar entrepà però a l'hora de berenar sempre vol “bolleria” i això no pot ser que ho combine amb cereals i llet. Ale! ja tinc jo feina fent-li coqueta per a berenar. Però clar, hi ha que cuidar-se. Gràcies, Maite,estàs fent un gran treball de formació per als nostres alumnes i per als nostres pares que poquet a poquet van tots prenent consciència de que s'ha de seguir una alimentació saludable. Ah! i per cert en els mestres també,segueix així.

  2. Ma Jesús // 14 de gener del 2011, a les 8:05  

    Maite, ara que ja ens han tornat tots la pregunta sobre les grases trans, ho expliques tu. Què bé! perque a algunes famílies els va costar molt trobar la informació.
    Ara llegint-te ho comprendran de seguida.
    Perque no sabem que és, però si que està present en l'alimentació dels nostres xiquets, molt més del que seria aconsellable.
    Aquest article de Maite, la mestra d'educació física ens pot ajudar a reflexionar en el que estem donant als nostres fills.

  3. Anònim // 14 de gener del 2011, a les 21:36  

    eso lo que dice maite valeestoy de acuerdo pero se puede comer de vez en cuando por exemplo dos domnut al dia eso no te pasara nasda pero si te comes 5 o mas buahh eso ya sera halgo mal de vez encuando se podra comer supongo no?????

  4. Rosana // 16 de gener del 2011, a les 19:04  

    Supose que anònim amb un donuts no té prou...pots menjar bolleria de quan en quan però no tots els dies.

  5. maite // 21 de gener del 2011, a les 13:15  

    Clar, de volta en quant, una o dues vegades a la setmana, és natural que en mengem. Fins i tot jo, en menge però no es recomana el seu consum diari. Les mares poden fer, com ha dit Rosana, coca a casa, comprar-la en el forn, menjar més lactis per berenar, combinats amb cereals, fruita...hi ha moltes opcions.