PROTECCIÓ SOLAR INFANTIL

Publicado por Rosana | 23:41 | 2 comentarios »

Ja ha arribat l'estiu i el sol torna a brillar amb tot la seva esplendor; però, alerta, l'exposició solar excessiva aguda produeix cremades, i la crònica, envelliment cutàni, càncer de pell i cataractes.

Per què cal protegir-se del sol?
 Els nens dediquen més temps a activitats a l’aire lliure que la majoria dels adults, especialment a l’estiu. Bona part de l’exposició solar es rep durant els primers divuit anys de vida, per la qual cosa és imprescindible una protecció solar correcta.
Quines mesures bàsiques són aconsellables en la protecció de la radiació solar?
1. La protecció contra el sol més econòmica i efectiva és mantenir-se a l’ombra. Busqui ombres en els espais oberts o proveeixi’s de para-sols.
2. No s’han de fer exposicions prolongades al sol. Cal evitar les hores centrals del dia.
3. Elecció d’un protector solar adequat.
Per sort, la indústria ens ofereix una àmplia gamma de protectors solars.
Els protectors solars contenen substàncies químiques que actuen d’una de les dues maneres següents:
- Absorbint la radiació ultraviolada i impedint-ne la penetració; són els filtres químics. Són orgànics i el seu espectre és més limitat que en els filtres físics.
-Filtres físics, que actuen reflectint la radiació ultraviolada. D’aquesta manera, s’impedeix la penetració cutània. Són les anomenades
 pantalles minerals o inorgàniques (mecanisme de reflexió pura de la radiació solar). Són d’espectre ampli.
Recentment s’han desenvolupat noves molècules orgàniques que tenen els avantatges dels dos tipus anteriors. Són les anomenades pantalles orgàniques.
Per tant, triï sempre un protector solar d’espectre ampli. Encara que bona part de l’efecte nociu del sol es deu a la radiació UVB, també cal protegir la pell de l’efecte de la radiació UVA.
S’han de triar les presentacions de línia infantil (perquè són de base més suau i no contenen perfums) i resistents a l’aigua, no tan sols per a activitats de bany, sinó també quan es duen a terme activitats que poden produir sudoració abundant (és a dir, en nens s’han de triar sempre). Aquests protectors solars estan pensats per durar més que els protectors normals en aquestes circumstàncies.
Com més elevat sigui el factor de protecció solar (FPS), més protecció proporciona.
L’elecció del factor de protecció solar depèn del tipus de pell i de l’edat del nen:
- Els nens menors de sis mesos manquen de la capacitat natural de la pell per defensar-se del sol i poden desenvolupar cremades solars greus i de conseqüències greus. Per tant, no s’han d’exposar a la llum directa del sol. 
- Els nens entre sis mesos i tres anys s’han de protegir amb un factor de protecció solar igual o superior a 30.
 
- En nens més grans de tres anys s’ha de fer servir com a mínim un factor de protecció solar igual o superior a 15.
Cal tenir en compte que el protector solar no serà efectiu si no s’aplica correctament:
- S’ha d’aplicar 30 minuts abans de sortir de casa. Aquestes substàncies no actuen immediatament; per tant, el seu fill no es pot exposar al sol fins al cap de 20 minuts d’haver-li aplicat el protector. 
- No deixi d’aplicar-lo els dies ennuvolats.
 
- La freqüència de renovació habitual dels protectors solars és cada dues hores. No obstant això, si el seu fill es banya sovint o es dedica a jugar a l’aigua, la renovació hauria de ser amb intervals més freqüents.
 
- Apliqui’l fregant i estenent-lo bé. Asseguri’s que cobreix totes les àrees corporals exposades, especialment la cara, els peus i les mans del nen, com també les parts de les cames i dels braços no cobertes per la roba.
4. Elecció d’una roba adequada.
Vesteixi el seu fill amb robes de color no gaire fosc, i no gaire ajustades. Les robes molt fosques protegeixen més de la radiació UVB, però són més caloroses. De totes maneres, el factor que influeix més a disminuir el pas de més o menys quantitat de radiació no és el color, sinó el gruix i el tramat estret del teixit. Algunes robes estrangeres mostren en l’etiqueta el factor de protecció solar que se’ls pot atribuir sobre la base de la seva capacitat de bloqueig solar. Per exemple, un FP de 40 (o UPF-40) o un de més elevat proporcionen una protecció molt alta. Un UPF-15, o superior, proporciona una protecció bastant acceptable. Si no duen aquestes etiquetes específiques, es pot fer una idea de la llum solar que deixen passar algunes peces veient la consistència de l’ombra que aconsegueixen projectar sobre el terra en estendre-les sota el sol (o bé veient quanta llum deixen passar a través seu en estendre el seu teixit estirat contra el vidre d’una finestra il·luminada pel sol).
Els nens sempre han de dur samarretes i altres peces corporals quan estiguin jugant, fins i tot si ho fan a l’ombra (per exemple: samarretes de cotó no ajustades).
S’han d’emprar gorres amb visera frontal, que projectin ombra sobre la part alta de la cara.
Cal posar-los ulleres de sol amb filtre per a radiació UV (han d’absorbir tant la radiació UVB com la UVA). Això protegeix la delicada pell que envolta els ulls i prevé, a més a més, el desenvolupament precoç de cataractes.
I recordi:
És erroni creure que no es pot cremar en un dia tapat. Els núvols atenuen la radiació UV, però la radiació difusa és prou intensa per cremar-se, llevat dels dies excepcionalment tapats amb núvols negres i baixos.
Ser jove no la fa immune a la radiació solar. És erroni pensar que el sol només fa mal a les persones grans. L’excés de sol és perillós, amb independència de l’edat.
«Si no sento calor quan estic al sol, no em cremaré». Aquesta és una idea falsa. La radiació ultraviolada no se sent, encara que arribi a les capes no superficials de la pell i exerceixi el seu efecte indesitjable.
El bronzejat és una reacció de defensa de la pell davant de l’exposició a la radiació UV i l’agressió que aquesta radiació li origina. Encara que té una funció protectora, només protegeix parcialment. No existeix, per tant, el famós «bronzejat saludable».
Cal proposar-se com a objectiu general el desenvolupament d’hàbits saludables per a tota la vida. Prediqui amb l’exemple. Res no educarà més bé el seu fill que veure-la a vostè mateixa aplicant-se sempre mesures correctes de protecció solar.

BIBLIOGRAFIA
- BARROSO ESPADERO, D. «Protección contra el abuso de la exposición solar. Consejos e información para padres».
 Foro Pediátrico, volum III, núm. 1 (abril de 2006).
- FITZPATRICK, T. B. «Photoprotection and photochemoprotection of human white skin». Nouv. Dermatol, 1992.
- GREENPEACE. Saliendo del agujero de la capa de ozono. Madrid, 1993.

Ultima revisió i actualització Juny 2012
Dr. R. Clapés Ferran
Servei d’Urgències. Hospital de Nens de Barcelona

2 comentarios

  1. Ma Jesús // 27 de juny del 2012, a les 21:19  

    Quins consells més bons en ¡època de l'any en la que estem.

    Ah! i la xiqueta és una nineta!!!!

  2. Rosana // 28 de juny del 2012, a les 11:55  

    La xiqueta és una model infantil de la Safor!!!