Tal vegada ens sorprenga saber que no tot el greix és perjudicial per a la salut. Moltes "grasses" presenten vertaders beneficis nutricionals. Aquestes són una important font d'energia i proporcionen les estructures fonamentals per a les cèl.lules del cos, de fet, ens ajuden a mantindre un cor en bones condicions.
Hi ha dos tipus de "grasses": les bones i roïns, aquestes últimes anomenades saturades i "trans", les quals pugen el nivell de colesterol roí quan es consumeixen en grans quantitats.
Les "grasses" bones es presenten en varietats monoinsaturades i poliinsaturades.
Les monoinsaturades les trobem especialment en l'oli d'oliva, les nous, les ametles i l'alvocat.
Les poliinsaturades en l'oli de soia i en el peix blau (salmó, sardina, camaró, tonyinya i cavalla).
Les "grasses" roïnes, les saturades i trans, són perjudicials per a la salut cardiaca i pugen els nivells de colesterol roí en sang. Es troben en productes d'origen animal com el formatge, la nata, les saltxixes i altres carns greixoses, la mantega, la pastisseria industrial, el menjar preparat, els caramels, el que anomenem "menjar ràpid" i en els aperitius. Cal no consumir-ne massa en la dieta diària i intentar substituir-les per "grasses" monoinsaturades i poliinsaturades.
La OMS recomana que la ingesta diària de "grasses" trans siga inferior a l' 1 % i les grasses saturades inferior al 10 % del total de l'energia diària. Ens recorda consultar sempre l'etiqueta dels productes.
Maite gràcies per informar-nos. La veritat és que m'agrada consumir, de vegades, salmó fresc i pensava que tenia molt de greix, ara ja sé ens convé menjar-lo.