LA IMPORTÀNCIA DELS CEREALS

Publicado por maite | 12:28 | 0 comentarios »

Els cereals i els seus derivats són rics en carbohidrats tant d'absorció ràpida (després de la seua ingestió passen a la sang ràpidament) com d'absorció lenta (fibra).
El contingut en proteines és molt variable, entre un 6 i un 16% del pes, depenent del tipus de cereal i del seu procés industrial. Quan es combinen amb llegums o proteines d'origen animal (formatge, peix...) s'obtenen proteines d'elevat valor biològic.
El seu contingut en greix és molt baix, menys del 4% del seu pes.
Els grans de cereals contenen molt poca quantitat d'aigua, raó per la qual es conserven tan fàcilment.
Els cereals contenen minerals com el calci, fòsfor, ferro i en menor quantitat potasi. Contenen també totes les vitamines del complexe B.

ES DEUEN MENJAR AMB MOLTA FREQÜÈNCIA?
El PA: tradicionalment, en el nostre país s'elabora a partir de farina de blat, aigua, llevadura i alguns aditius panaris. NO TÉ GREIX. Aporta principalment carbohidrats. Hi ha de diferents tipus però la mitjana és de 240 kcal/100g. Si engreixa o no, dependrà de la quantitat i si s'acompanya d'aliments que engreixen com embutit, manteca o banyat en "salses". És un aliment necessari.

PASTES: es denominen pastes als macarrons, fideus, espaguetis.... Aporten 350 kcal/100g. Es podria pensar que són aliments amb un alt valor calòric, però no és així, ja que al cuinar-se, la pasta s'hidrata i per aquest motiu 70g de pasta seca es converteixen en un plat de 250g de pasta que equival a 250 kcal.És a dir, el procés de cuinat rebaixa la seua densitat calòrica. Engreixa, evidentment, amb la major o menor quantitat de "salsa", carn, formatges...que li afegim.

GALETES, DOLÇ I BOLLERIA INDUSTRIAL: com ja sabem, contenen, greix saturat, d'origen animal (manteca) amb un alt grau de densitat calòrica. En el desdejuni es poden substituir per cereals, que contenen moltes vitamines, minerals, poc greix, poc sodi i fibra. Els animem al seu consum.