ELS VIDEOJOCS. Tret de la Viquipèdia

Publicado por Juan Antonio | 17:53 | 0 comentarios »

Els videojocs es situen per primera vegada a la història al 1948, on la idea d'un videojoc fou ideada i patentada per en Thomas T. Goldsmith Jr. i en Estle Ray Mann.[2] Al 1958, William Higinbotham va crear Tennis for Two, però no el va patentar ja que creia que només servia per a una demostració científica. I no va ser fins molt més tard (15 anys després aproximadament) quan es va llançar amb la publicació d'Atari sota el nom Pong. Així, el Tennis for Two va ser el primer videojoc de la història però no es va comercialitzar, per això l'èxit del videojoc va arribar tard. Llavors al 1962, "Spacewar!", va ser desenvolupat i va ser nomenat com el primer videojoc d'ordinador, ja que va ser el primer en comercialitzar-se. A finals de l'any 1972, es va llançar el Magnavox Odyssey, la primera videoconsola. Ralph Baer va ser l'home en crear la primera consola de joc, la "caixa marró", alguns deien, era el prototipus de la Magnavox Odyssey.
Als anys setanta apareixen les primeres videoconsoles portàtils.
Als anys vuitanta apareixen grans súper èxits com Space Invaders de Taito, Tetris o Pac-Man. El 1980, Nintendo crea la sèrie de videoconsoles portàtils Game & Watch (Joc i rellotge). El 1983 Nintendo presenta al Japó la videoconsola Family Computer (FamiCom), que a altres regions canviaria el nom per Nintendo Entertainment System (NES). Un any després Sega treia al mercat la seva consola Master System, que amb la seva competència pel lideratge indirectament fonamentarien la indústria del videojoc.
El 1989 Nintendo crea la videoconsola portàtil Game Boy.
El 1991 apareix el joc Heart of China de Dynamix, el joc era una aventura gràfica realitzada amb imatges reals digitalitzades.
El dia 1 de gener de 1991 es forma id Software. En 1992 surt a la venda Wolfestein 3D. El desembre de 1993 id Software treu Doom. L'any 1996 apareix Quake. La supremacia dels jocs en tres dimensions és imparable.
La introducció d'internet a l'ús domèstic extén la possibilitat de jugar amb altres jugadors cada un des del seu punt de connexió.

En funció dels tipus de joc, tot i que habitualment barregen les categories, es consideren les següents categories

  • Estratègia, en el què es controla una civilització des d'un punt inicial, en el què es va desenvolupant la tecnologia i capacitats. L'objectiu és la victòria soobre les altres civilitzacions, mitjançant la supremacia en algun àmbit (militar, terreny, religiós). Els jocs clàssics son Warcraft III, Civilization III, Age of Empires III.
  • Acció, en el què controlem un personatge en visió en primera persona (habitualment) i usant les seves capacitats físiques, habilitats i capacitat militar, s'aconsegueixen uns objectius, segons el desenvolupament d'una trama que pot ser linial o múltiple, en uns paràmetres d'acció continuada. Exemples clàssics son Half-life, Half-life 2, Doom 3, Enemy Territory i la saga de Quake.
  • Aventura consisteix en el desenvolupament d'una història, en la que s'han de desentrallar els misteris que amaguen les situacuions viscudes pels personatges mitjançant la interacció amb els personatges i elements de l'entorn, que ofereixen pistes per continuar avançant en la trama. Monkey Island 4, Fahrenheit, Sam&Max, Broken Sword, Darkseed.
  • Rol, en el què controlem un personatge en visió en tercera persona (habitualment) i usant les seves capacitats físiques, habilitats i capacitat militar, s'aconsegueixen uns objectius, segons el desenvolupament d'una trama que pot ser linial o múltiple. El personatge va evolucionant en les seves capacitats en funció de l'experiència obtinguda, que pot usar per millorar certes capacitats a voluntat, de manera que els reptes superables son majors. Neverwinter Nights, Diablo II, Baldur's Gate II, Plane Shift
  • Velocitat, on es condueix un vehicle amb l'objectiu d'arribar el primer al final de la cursa. TOCA 2, Grand Prix 4, NFS Underground.
  • Simulació, on es controla un vehicle amb la intenció d'aconseguir un objectiu determinat. Son molt populars els simuladors d'aviació. IL-2 Sturmovik, Silent Hunter II, Combat Flight Simulator 3, Ace Combat, Danger from the deep, etc.
  • Esportius, en els que es controla un jugador o equip amb l'objectiu de fer-lo guanyar. FIFA Football, Pro Evolution Soccer, Virtua Tennis
  • Puzzle, on el jugador ha de resoldre una situació, usant la lògica, estratègia, reconeixement de patrons, resolució de seqüències,... Frozen Bubble, Tetris, ...
  • Musicals: Videojocs que simulen un karaoke com el Sing Star

Beneficis

Potser els beneficis més visibles en el món dels videojocs han sigut la inversió de l'entreteniment i l'art. Com a forma d'entreteniment multimèdia, els videojocs moderns contenen una síntesi d'art 3D, efectes visuals, arquitectura visual, intel·ligència artificial, efectes de so, música, arguments historiogràfics i el més important, la interactivitat. Aquesta interactivitat permet al jugador explorar mons i entorns amb elements de visualització, sensitius a través d'expressions artístiques (que en cap altre manera d'entreteniment pot oferir) on les accions i ordres del jugador passen a un món irreal de manera realista, el qual el videojoc les reprodueix. En aquest aspecte, cada vegada que algú està jugant en un món o escenari està provant coses noves i diferents. Això si, quan un videojoc té certes restriccions de joc, el jugador no té tanta llibertat de fins llavors. Al llibre de Steven Johnson, Everything Bad Is Good For You, ell diu que els videojocs proporcionen més del que podria proporcionar el Monopoly, per exemple. Quan el jugador experimenta en el videojoc, el jugador ha de determinar primer quins són els objectius, com també com acabar el videojoc.

Controvèrsia i censura

Com en altres formes de comunicació, els videojocs es prenen sovint com a subjectes de controvèrsia amb les següents conseqüències com la censura, ja que en alguns videojocs hi ha violència, escenes sexuals, publicitat (anomenat en anglès Advergaming), consum de drogues, consum d'alcohol o tabac, etc. A causa d'això, hi ha la crítica de grups que hi tenen relació com polítics, religiosos i altres grups de persones afectades, tot i que totes aquestes situacions es poden veure també en totes les altres maneres o formes de comunicació i entreteniment. Diversos videojocs han sigut acusats de difondre un comportament violent. La controvèrsia sobre els videojocs pot venir de diferents maneres,però sovint procedeix d'un tòpic popular a debatre. Històricament, aquest tipus de controvèrsia i crítica no és únic als videojocs. La mateixa situació els hi passa als còmics, pel·lícules, balls/espectacles i llibres. Però s'ha de dir que l'exposició de violència i altres aspectes es fan amb més regularitat que abans ja que ara les persones volen més bona qualitat de joc i situacions de joc, que ja s'ha aconseguit molt, volen veure escenes i moments amb més intensitat per poder-ho recrear. Cosa que els videojocs d'abans no produïen tanta reacció violenta com ara. Una organització coneguda com la Entertainment Software Ratings Board o ESRB classifica el programari en diversos grups d'edat, no obstant els publicadors dels videojocs no necessiten sotmetre's a la classificació dels seus videojocs, i llavors es classifiquen d'altres maneres amb altres organitzacions. En alguns casos, els nens poden obtenir videojocs que no són adequats per a la seva edat, ja que els seus països no volen adoptar als videojocs o productes unes classificacions fetes per organitzacions externes com la ESRB. Alguns videojocs que han produït una gran controvèrsia i crítica als Estats Units com també a la resta del món són els videojocs Mortal Kombat, Night Trap, Doom, la sèrie o saga de videojocs Grand Theft Auto, en particular el videojoc Grand Theft Auto: San Andreas amb el Hot Coffee mod, que és una modificació del joc que apareixen escenes sexuals explícites, que com a conseqüència la ESRB a canviat la classificació/qualificació de M (gent madura) a AO (Només per a adults).